Új szellem-kezdet

A jó, a szép, mint lényeg a társadalom és az egyén kiteljesedéséhez. A valóság mélyebb átélése, a lelki egyensúly kialakítása utáni vágy. Szívedben a kedvetlenség ördöge? Mondd ki, mi fáj, s megkönnyebbülsz. Ezt tettem én is...

Matolcsy fantasztikuma... Orbán szava.

 

 

Feladom vagy inkább, megadom magamat a sorsnak,

mely kevély és szeszély-

                            melyre kevély szeszélye tapad,

és szerződés szövegére álmodja a napokat...

Kitagadó-szavakkal ösztönöz,

így csal,

szorongat rá hangtalan az indulat-

hol jogát rendeli ott az alkalom,

                                           ezerfelé szalad a pillanat-- (Szőke E.)

 

       Gazdaság halad (mondva csak)... ész ellen- ez volna az intelligenciák természetes egyenlősége? Érzéki tulajdonságok és az önszeretet, az élvezet és a jól felfogott érdek (személyes) lenne alapja minden morálnak...

       Az emberi cselekedetek egyetlen indító oka az érdek, igen- ha egyéni cselekedeteinek rendszere, de ha közös- társadalmi mértékkel a szükség szabja meg...  az éhség az alap- ösztönzi a munkára, ami nincs mindenki számára elérhetővé téve. (egy székely cséplős ízlése szerént: “legszebb muzsika a csép hangja- kulacs bugyogása, s a káposzta rotyogása...”)

Matolcsy nem ismerte fel?  - érdeke szerint cselekszik, mi- nem vált igazsággá. Szükségleteket kielégíteni csak a másik rovására tud. Ezért tűnik káosznak, de legalább is helytelennek- érdek és helyzet,okozat és belátás keverednek...

Kollektív erőfeszítés elmaradt termelékenység csökkent, állapotok romlanak a gondolkodás hiánya a kormányzatot csak rossz irányba taszítja. Ezáltal már a társadalmi szerződés összegeződése nem az összesség akarata... együttműködésre nem ösztönöz. Az ember azt hihetné a”nép szava, Isten szava”, s mi- lett Orbán szava csak... szegény (!) - lehetne már minden, de leginkább semmisem, csak fújja monológjait, mi hallgatjuk azt, és a süllyedő hajón kötelék-énünk nem választhat a más létek közül!

Nincs logika... a külvilág realítása semmivé lett.

Kósa nyomja a süketet és süketel... mindent elhárít és mindent másra hárít, leginkább vissza, miközben sejteti, hogy ebből már elég, de folytatja, mert feszíti a tehetetlenség... uraim! Ide a szép szavak már nem elégségesek, ideje volna felmutatni jobbat, szebbet... a gyakorlati kivitelezést- az eszmefuttatások helyett, pusztán valaminek gyűlöletével egy nemzet nem építkezhet!

A közterek megtisztítása a nyomortól, kiebrudalva más helyekre, az éhség még attól megmarad és rosszabbodik az érzet vele  - mert érzik százezrek- hogy lecsúszhatnak... mi- nagyon hamar be is következik. Rendet akkor már Pintér sem teremthet...

Vakok és süketek vezényelnek? Igen! A politika mi- eddig azt vizsgálta mi van, most azt veti fel talán, vajon képesek vagyunk-e ezt a mi-t megismerni? Nem! Így nem... csak ráfogni lehet valamire, hogy valami, mint ahogy a semmi is az- milyen ideológia az, ahol a gondolkodás helyett, a gyakorlattól elválasztott értelmezés mutatkozik... (?) - a gyakorlat nagyon is koncepciós-gyanús, csinált valami- itt csak egy egyenes út létezhet az a szakadék... és sohasem érjük el a valóságot.

Misztikus a burok melybe csomagolt Orbáni-gondolatmenettel a racionális mag felfedezése lehetetlen... kicsinyt Kanti elgondolás - mellyel fejre állt - ezért van még mindig az az érzet bennem, hogy fordítva ül a lován!

Eléggé spekulatív filozófiája, a régit lerombolni akaró vággyal a jót is képtelen felismerni, igazságszeretetével kendőzi, miközben csak az uralkodó vékony rétegnek kedvez, a tömegeket- a népet vészhelyzetbe sodorja és képtelen felismerni a lét valóságát- vagy épp tanácsadói által van megvezetve. Mindegy is talán a jelen formációin kiúttalan lett az élet...

Az elmélet után már a gyakorlat is fenyegetőbb formát öltött. Egy számíthat csak, a tőkének káros-e vagy hasznos lehet... felismerésre feladva- rendőrileg! Ha már mindent kimerítettek, hát jöhet Isten!

Idegenedünk a jelentől... mely örök emberi jelenség, ekként válhatunk kizsákmányolhatóvá! Ahogy Matolcsy mondta is, ez itt már fantasztikus fordulat! Jó-székelyem meg: “Amúgy istenesen hezzavett a dologhoz.”

Ha van munka –véletlenszerüen, a hosszú munkaidejével lehetetlenné teszi az embert, nem ismerték még fel, hogy munkahelyeket teremthetnek azzal is, hogy a munkaidőt lerövidítik (nem véletlen volt kitalálva a 8 órás munka!)- igy a “mafla-tőkés” már kénytelen lenne több ember foglalkoztatni... de minek is gondolkodni a kormánynak ezen- megerőltető művelet, zsarolással, koncepciós perekkel- választói akaratra hivatkozással mennyivel egyszerübb a tétel.

Pedig jutna idő akkor a művelődésre, oktatásra- persze ez meg ellen hat a hatalom jelen felfogásának. Mi már luxus a bérmunkásnak. Véletlenül gondolkodna is és akkor uralmuknak annyi!

       Ezért álságos, kétszínű és ostoba a kormány megnyílvánulása, mellyel a szegényeken akarna segíteni, de a tőkét emeli fel. Egy idő után súlyos következményekkel fog járni! A jog elválik már reális bázisától, ezzel nem marad más, mint egy uralkodói akarat- önálló történetté avanzsált Orbáni hatalommal lészen majd sajátos illúziója... szavai mögül eltünik a lét, amiből eredt- veszik gondolati tartalma, amelynek kifejezésére volt hivatott.

Forradalmi aktusával a tudat hordalékai halmozódtak fel!

 

Ember-hűség és ember ellen miért?

Táncolunk,

              mert táncoltatnak a zenén.

Nincstelen sok,

                      megtaposva ott hever,

 hol a lélek sebe gennyed fel...

  - Jóálomról lemondva

tudják a veszélyt,

mégis “elsikkasztották a cselekvést”— (Szőke Emil)

 

 2010.10.02.

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 92
Tegnapi: 74
Heti: 310
Havi: 2 266
Össz.: 488 167

Látogatottság növelés
Oldal: Matolcsy fantasztikuma...
Új szellem-kezdet - © 2008 - 2019 - pyrrhus.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »