Új szellem-kezdet

A jó, a szép, mint lényeg a társadalom és az egyén kiteljesedéséhez. A valóság mélyebb átélése, a lelki egyensúly kialakítása utáni vágy. Szívedben a kedvetlenség ördöge? Mondd ki, mi fáj, s megkönnyebbülsz. Ezt tettem én is...

Általános vélekedéssel…

„Életünk története horgonyok leengedéséből és felszedéséből áll.”

 Lényege: hogy mikor jön el az ideje egyiknek is, másiknak is… „kompország” lennénk? - lehet, itt már minden lehet, mert lehetősége káoszába izolál. Mozgás van - de fejlődés is? - megakadtunk, elakadtunk… ellentmondásos a lét, a szükségszerű és véletlenek harca közvetett és közvetlen módjában kellene állnia, hogy a jelenségek összefüggésében a kölcsönösség objektív hatása érvényesülhessen. Miért is nem? – mert ellenkezőleg hat, képtelenség beleágyaznunk egyéni életünket – annak alakulását – a mai „demokráciába”! Ami már diktatúra lett. Ezért is életidegen- személytelen és rideg, megcsal, megoszt – közönyre közöny a válasz, nincs vigasz és elbújni sem lehet, félelmetes magánya… káoszával szemben kiszolgáltatottak vagyunk! Néhány polgári „értelmiség” csinál történelmet? Netán a CÖF „békemenete”? A gondolat csapong, ami van nem a jobb! Az emberek a tapasztalatból tanulnak…

 Keretté-bővült lelet…

 

A történelem őskőzetébe sajtolódott
A lét-felület,
Keservét tárja az időnek…
A túlélt- félelem virul, lángol, ragyog-
Megtorpanást ömleszt,
Kegyetlen-kegyelmet! –

Dilettáns, de elszánt gazdaságpolitikájával a magyar kormány mára ördögi csapdát állított – önmagának is. Paradox módon minél inkább hajlandó szembefordulni eddigi önmagával a kormány és a mögötte álló párt, annál nagyobb az esélye az országnak a talpra állásra.” (Bajnai)

Igen- ez a megállapítás valós, viszont az érdek mindet átír… helyenként a gyeplőt lazára fogja, másutt megszorít megint, de a hatalmat át nem adja a 2/3 – még akkor sem, ha belepusztulunk…

„Sikeresnek tartja a kormánypárt a közmunkaprogramot, amely javítja az érintettek önértékelését, jó hatása van a helyi közbiztonságra és legalizálja a jövedelmeket.” – és aki ezt kitalálta, annak már nem kell meghülyülni. Feltétnek egy csemege: „…az Orbán-kormány által bevezetett különadók mindegyikéről kiderült, hogy végső soron az ügyfelek fizetik meg, emellett azok hozzájárultak az infláció növekedéséhez, így a reálbércsökkenéshez is”! Matolcsy ismét hazugságon kapva?

És persze érdemes felidéznünk, hogy a kapitalizmus a bizalom talapzatára épül. A folyamatos jogbizonytalanság, a visszamenőleges törvénykezés, a szabályozói erővel való visszaélés, az eufemizmussal kiszámíthatatlannak minősített kormányzati viselkedés mind a hazai, mind a külföldi vállalkozásokat elriasztja a magyarországi bővüléstől.” (Bajnai)

Van benne igazság, mondhatnám a „kormányzati viselkedés” kapcsán… de hogy a kapitalizmus (mint olyan) a „bizalom talapzatára” épülne, azért azt erős túlzásnak tartom. A tőke az egész világot uralma alá hajtotta. Ezért is a gazdasági és politikai harc színtere. Erőviszonyaiban, azok állandó változásaiban egyenlőtlen a gazdasági és politikai harc. Kit hogy lehet elnyomni, kit hogy lehet „kizsákmányolni” nem bizalmi kérdés – (de naiv hozzáállás, ha nem kőkemény az elhatározás, hogy valamely tőkéssel szövetségre lépve egy harmadik irányában… ahol csak egy járhat jól!) Ha a kiszámíthatatlanság felüti fejét, máris tovább áll a „multi”, épp a sokat emlegetett extraprofit elmaradása okán! Első, mint lényeg: a magántulajdon (a szentséges?). Másodikként: a feltételek. Ezek eredménye, hogy létrejöhetett egy- a termelési eszközöktől megfosztott „jogilag szabad” (?!), csak munkaerejével rendelkező „bérrabszolga” réteg- csoport… vagy már osztály?  Akiket „megnyúznak” (szinte szó szerint). Így indul be az újgazdag réteg kialakulása: feltétlen alaptörvényével az értéktöbblettörvény! Szóval, hol itt a bizalom? A kapitalizmus épphogy az egyenlőtlenségen alapszik!

Érdemes felidéznünk: a „bérmunkások” növekvő kizsákmányolása árán tartja fenn magát e rendszer! (lásd! – ingyenmunka, szabadság csökkentés, túlóráztatás bér nélkül stb.) Persze, hogy az alaplényeg a fogyasztás nem pezsdül fel… így marad el a várt profit, és vele arányosan jön a munkaerő elsorvasztása, vagyis munkahelyek nem teremtődnek (a fogyasztás nagymértékű csökkenése lett valósággá s itt a nyomor, az elszegényedés- már társadalmi méretében! – és egyre növekszik a lecsúszók száma)! Ez mind bizalom kérdése volna? Kőkemény profitérdek inkább! Azt a tanulságot vonhatjuk le e jelen időből, a mostani korszakból, „hogy a csodavárás és a reményvesztettség a biztonságos gyarapodás két legnagyobb ellenfele.” Az elnyomorodás meg már adott! Vezetés - kormányzás így hogy lesz, talán bizalmi alapon? Demokrácia… De hiszen ez egy szó csak – szinte semmi pozitív felhanggal nem rendelkezik, mert több- sokféle demokrácia létezik! „Az új kormánynak nem lesz ideje kísérletezni és munka közben tanulni. A minden szempontból kivérzett gazdaságnak és kifáradt társadalomnak azonnali irányváltást kell érzékelnie, ellenkező esetben az új kormány legitimációja gyorsan szertefoszlik.” (Bajnai) No, ebben egyetértünk!

 Mámor, édes mámor…

 

Remegés oldja még elszórt életjeleit-
Feloldó- közegében homályosak a szavak,
Tétován formát ölt a hang,
Míg teljessé válik
Az ébredés, hogy részeit egybe alkossa
Az idő és anyag —

2013.01.08.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 92
Tegnapi: 74
Heti: 310
Havi: 2 266
Össz.: 488 167

Látogatottság növelés
Oldal: Általános vélekedéssel...
Új szellem-kezdet - © 2008 - 2019 - pyrrhus.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »