Új szellem-kezdet

A jó, a szép, mint lényeg a társadalom és az egyén kiteljesedéséhez. A valóság mélyebb átélése, a lelki egyensúly kialakítása utáni vágy. Szívedben a kedvetlenség ördöge? Mondd ki, mi fáj, s megkönnyebbülsz. Ezt tettem én is...

Orbáni alkotmányozás általában…

 

Kusza összevisszaság bontakozik ki a jogfogalom meghatározása tekintetében…. összevisszáin most az alkotmányozás keretében a jog- többszálból összenőtt jelensége. Normáin az ideák és értékek birodalmába visz, a társadalmi élet tarkabarkáin- forgatagából elevenedik, amely része a létező valóságnak, eleven-be-lemarkoló erő… alkotmányoznak a fiúk!

Kétarcúság itt is megmutatkozik- egyrészt csupán normatív erkölccsel rokon, vagy ellenkezőleg csupán a hatalomhoz kapcsolódó oldaláról tekintik át. Politikai szempontok alapján tekintik át… (a hatalom politikai céljának való alárendelése könnyen a jog és a hatalom azonosításához vezet) - másrészt, ha normatív oldalát nézzük, valamely erkölcsi alapon kitűzött politikai cél szolgálatába rendeltetik… és itt lép be a „jogos” szónak is a kétértelműsége, könnyen a jog és erkölcs összezavarását idézi elő…

Tehát a jogot vagy az erkölccsel, vagy a hatalommal veszik egy jelentésűnek. Az alkotmány nem jámbor óhajtás- nem lehet folyton változó, viszont „általánossága” a társadalom legtágabb értelmében vett életfeltételeinek biztosítása- sajátos általános társadalmi szabályokat foglal össze…egy olyan összesség, amit a nép erkölcsi egybekapcsolásából eredeztethető (ezért is kell népszavaztatni!) – mert, hogy lehetne másként erkölcsi kötelességnek tartani betartását.

Csak reményleni tudom, hogy kibocsátóit is kötelezni fogja (valamire) - és nem önkényes parancs lesz, amely kibocsátóját önmagát megkötni nem fogja saját parancsa által… (!)

Tudjuk, hogy volt és van ilyen, mert megváltoztathatja a hatalom bármikor, a Fideszt ismerve meg is teszik. Nehéz elhinni az előzmények tükrében, hogy valósággal „érvényesűljön”…

„A sikeres… több lábon áll, a semmire sem vállalkozó inkább megfogja az Úrét.” (!) - (a sorstalan sors sorsa) -

A „forradalmukat” ide is becsempészik? A szokásjog törvényrontó erejéről nem beszélhetünk, mert nem lassúak a fiúk, de mert a régi hatalmi viszonyok hirtelen összeomlásával következik be- új jog keletkezik- mit gyorsan hajtanak végre, bár a forradalom szó csak képes-értelmében „revolúció”… de csak reményleni tudom, hogy ez átmeneti idő, nem átmeneti alkotmányt hoz létre- bár az állapotok, mind politikai, mind gazdasági értelemben anarchikusak.

Átmeneti állapotokban vergődünk, hiányzik a szilárd alap és az állandó szociális hatalom- de felöltik a hatalmi parancsaikkal magukra a szilárdságnak szokásjogi palástját- ezért is alkotmányoznak… a járt úton csak a földhözragadt halad, „a szárnyaló  a saját légifolyosóján”! (És Orbánék most is szárnyalnak.)

 

…egyházában az istennel- istentelen egy házában,

támogatja elárvult lelkemet.

Irgalmuk nagy-

        pénzemért van,

        történelmi a pillanat- hátrányában,

szét mi összeforr és egybe avat lelki-várat…

Ave Mária! - kiált egy-hangban és mégis szól,

szól ott még így is hamisan a dal,

        de Isten látja- pillanatában, nyugtot nem ad-- (szőke)

 

U.i „Habár a magányos megveti a nyájat, ugyanakkor hálás is neki, mivelhogy nélküle nem lehetne farkas.”

 

2011.02.28.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 39
Tegnapi: 74
Heti: 257
Havi: 2 213
Össz.: 488 114

Látogatottság növelés
Oldal: Orbáni alkotmányozás általában…
Új szellem-kezdet - © 2008 - 2019 - pyrrhus.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »