Új szellem-kezdet

A jó, a szép, mint lényeg a társadalom és az egyén kiteljesedéséhez. A valóság mélyebb átélése, a lelki egyensúly kialakítása utáni vágy. Szívedben a kedvetlenség ördöge? Mondd ki, mi fáj, s megkönnyebbülsz. Ezt tettem én is...

„Isten, áldd meg a magyart”…

 

Isten nevét szádra hiába ne vedd…. szolgaiságra, egy ország kivéreztetésre ne használd!

 

E költemény inkább egy helyzet-dal, mint himnusz, a boldog élet örömét kérve (annak vágyát) érteném inkább benne, ahogy akkor a lét keserűségét írta meg a költő, de a kétség is beleszőve…mint reménytelenség, kiúttalanság - mit Istentől kérve változásra, így himnusszá avatott a sors… alcíme „A magyar nép zivataros századaiból”, hol e kezdet vére Bendegúz, Attila apja volt (!) –

Most-valója sem szenteket magasztalón, de kérve mégis: „Szánd meg, isten, a magyart…”, mert nehéz e történelmi pillanat!

 

„…a Szent Korona testesíti meg az ország alkotmányos folytonosságát vagy, hogy az ország önrendelkezése 1944. március 19-én megszakadt, és 1990. május 2-án állt csak helyre. Fontos lesz a későbbiekben, hogy a most újraszerveződő, új feladatkört kapó Alkotmánybíróság hogyan foglal majd ezekben a kérdésekben állást.”

 

Törölhetem a két időszak közötti életem? De akkor voltam boldog ember- mindig az a kor volt és lesz mindenkinek a legszebb, amelyben fiatal volt! Éltünk és ezért az országért dolgoztunk mi is és ehhez elég egy Fidesz, ki- átírja az egész történelmet?

Mi történt ötvenhattal? Vívtuk szabadságunk vagy a véletlenek összjátéka folytán hős és ellen a szerint lett, hogy a járda melyik oldalán ment? És utána, hol a mezőgazdaság és ipar olyan ágazattá lett, melyet e világban megálmodni is lehetetlen? Az egészségügy és kórházaink világhíre mivé lett? – lám így lehet elpazarolni a 44- 90 közötti időt? Letagadni vagy átírni és átértelmezni így? Ne menjük vissza a török időkig- a habsburgi-uralomig is? Törölhetünk még pár századot?

Nem csoda hát a negatív vélekedés a kormányzatról és az alkotmányról…hiábavaló szemfényvesztés. Lebecsülik a tapasztalatot, a kevésbé-tanult emberek bölcsességét. Amit tesznek és tettek csalás és igazságtalanság… emberi jogok is vannak, az ellen a kormány nem kereshet biztonságot folyamatosságának hosszú tartalmában, vagy igazgatásának igazságosságában és méltányosságban. Nincs mit mondanom politikai metafizikájuk ügyetlen ravaszságairól. Ezen „szórakozzanak” csak az iskolákban.

„…több mint két évtizeddel a rendszerváltás után akár a történelem egyes személyeinek, eseményeinek, korszakainak, korszakhatárainak alkotmányba foglalt minősítése, meghatározása révén újra politikai, ideológiai korlát-ja lehetne a történelmi kutatásnak, a szakmai közbeszédnek, a történelemtanításnak.
Nehezen értelmezhető számunkra a történeti alkotmányra való hivatkozás (a preambulumban – Nemzeti Hitvallásban, továbbá az Alapvetésben). Különösképp abszurd, hogy ezt nem csupán előzménynek, hanem a jelképes tartalmon túlmenően jogi érvényűnek is tekintik.”

A szebb jövő helyett, vissza a múlt kudarca felé… a régmúltba?

„A gyermeki agy felnőtt gondolatok magtára, amely felett az iskola őrködik, hogy csak az uralkodó elit számára ehető saláta sarjadhasson ki belőle.” (?!)

 

Hittem, mint naiv gyermek-

       lankáin életemnek

bajból mosollyal űztem a kínt,

       verve kedvet

       a teremtésnek…

de felnőtt a gyermek

szolgain a mostra

       nem kiváltságra

       szolgasorsra,

cserben a teremtővel bűnbánónak,

vágyaira foltosodott álarckénnyel

élhetetlenül e jelenben, mégis ronthatatlan-- (szőke)

2011.04.21.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 71
Tegnapi: 74
Heti: 289
Havi: 2 245
Össz.: 488 146

Látogatottság növelés
Oldal: „Isten, áldd meg a magyart”…
Új szellem-kezdet - © 2008 - 2019 - pyrrhus.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »