Új szellem-kezdet

A jó, a szép, mint lényeg a társadalom és az egyén kiteljesedéséhez. A valóság mélyebb átélése, a lelki egyensúly kialakítása utáni vágy. Szívedben a kedvetlenség ördöge? Mondd ki, mi fáj, s megkönnyebbülsz. Ezt tettem én is...

Vörös iszap...

 

Van baj ebben az országban épp elég, meg is szavaztatnak a médiák (TV2 például) olyan dolgokat is, mihez az egyetemet végzett- hasonló szakmával sem tud érdemben hozzászólni a témához, hogy tudna bármit is mondani egy átlagpolgár, ha csak úgy nem, hogy kinek kell nyalni épp a seggét! Iszap- vörös vagy szűrke, ha káros- mindegy is, de a baj megtörtént... segítségre van szükség és nem mutogatásra. Hangulatkeltés- inkább fokozása folytatódik tovább, téma sem lehetne(!) - hogy ki Gyurcsány ismerőse, munkatársa vagy barátja (talán, mert vörös az iszap?) - még is ez-írányból közelítik meg a témát... unalmas fenyegetőzések sorával, sajnáltatja magát a kormány? Segít, de a kárt az üzem fizeti meg, aki a felelős- mondja Orbán és Pintér... jogi végzettséggel teszik, és az ártatlanság vélelme a még be nem bizonyított vád áll-e, az is részben és vagy egészben is helytálló- e? Smafu?

Felelős, ha van, legfeljebb a sok eső mellett is-is lehet (vélelmezhetnénk így is). A természet is gyengített a gátakon- az ellenőrzést végzők munkáját is inkább a vizsgálatok után kellene véleményezni, s nem elötte prejudikálni...

Ma áll egy fa, 50-100 évig nem volt vele baj, holnap a sok esőzés hatására kidől- alatta kocsik sora, némelyikben talán személyek ülnek, halál és sérülés- meg anyagi kár jelentősége felvet e valamilyen felelőséget- legfeljebb minek áltak alá? – vagy épp ott van a kijelölt parkoló? – esetleg fizetős is? Nem látta senki, hogy ki fog dőlni? – pedig a vizsgálatok kimutatták- ferdén állt (nőtt) - már évek óta... ki felelős? – miért nem tudtuk vagy tudjuk meg?

 Katasztrófa igen! – és mi a katasztrófa jellemzője, egy pillanat alatt bekövetkező nagyarányú sorscsapás- nevezzük itt szerencsétlenségnek... és mi mint a borjuk, mindig az események után kullogunk! Megelőzés? – legalább egy-egy ilyen példátlan eset után felmerülhetne talán! Van tennivaló országosan is bőven még.

Nem vagyok jogász, de a felvezetés már kocepciójában is hagy maga után kívánni valót... és a csontvázak máris potyognak megint? Vagy ez is, így is valami pozitív diszkriminalizálás? Ki adott engedélyt ilyen tározók építéséhez, mikor és milyen indittatásból tették azt? Mi az előírás a lakóhelyek és tárolók közötti távolságoknak, ha tudták- hogy veszélyes anyagot kell ott tárolniuk? Miért nem a beeresztés elött semlegesítik azt? Élővizek távolsága... előzetes felmérés, ilyen esetekben katasztrófa szimulálás, esetleg ha... történt e ilyesmi vagy erre utalás? A falvakat miért fejlesztik ilyen környezetekben? Mi volt elöbb a tyúk vagy a tojás? Stb. Itt a magyar “csernobil”?

A tározók létezésük tekintetében objektumok, és mint ilyenek, anélkül, hogy eredetüktől, a létrehozóktól teljesen elszakadnánk, mert azok meghatározók mindenképpen- szerepük tekintetében, bizonyos mértékig ésszerüséségek befolyásolták létrejöttüket... a fő kérdés az, hogy ilyen mérvű maróanyag egy tömegében tárolható-e (?) - ugyanis a nyári párolgás veszélyére senki nem hívta fel az ott lakók figyelmét, a másik fő kérdés (mit fenn már feltettem), az hogy- miért nem semlegesítik vagy gyengítik a tárlóba eresztés elött? – esetleg épp a nagyarányú párolgás miatt is! Hol voltak eddig a “kutyaszart” kergető zőldek és természetvédők?

A valóság torz és hamis részei is szüségszerüen jönnek elő- történetük aktualizálásából fakadnak? Ha már elötte nem tették, tegyék most, hogy tükröt tartanak, és tényszerű szakmai- bíráló elemzést kérnek a jövőre vonatkozólag... ahogy jó-székelyem mondja: “a nem nyomja ki az ódaladot?”

 

Inverzióm...

...hajszolt szívvel a lét, itt vett-magány

most-élein boldogsággal nem ég,

a vég célján még

képtelen-kép pingált párhuzamán disszonáns

hangjai hűségét fejti fel szennyén a vágy,

hogy port szembe kavar,

                                             ott homályosít a rég

jogos haragján, bizonyságúl a “túlságokért” már-- (Szőke Emil)

 

 2010.10.06.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 125
Tegnapi: 145
Heti: 664
Havi: 2 620
Össz.: 488 521

Látogatottság növelés
Oldal: Vörös iszap...
Új szellem-kezdet - © 2008 - 2019 - pyrrhus.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »