Új szellem-kezdet

A jó, a szép, mint lényeg a társadalom és az egyén kiteljesedéséhez. A valóság mélyebb átélése, a lelki egyensúly kialakítása utáni vágy. Szívedben a kedvetlenség ördöge? Mondd ki, mi fáj, s megkönnyebbülsz. Ezt tettem én is...

Orbán közbülső jelenségei…

 

 "a miniszterelnököt reformbuzgalma a demokrácia felvizezésére késztetheti".  A Financial Times szerint további összecsapások lehetségesek Brüsszellel, különösen amikor a kormány bemutatja az új alkotmányt. Az írás felidézi, hogy a kormány "gyors intézkedésekkel" megnyirbálta az Alkotmánybíróság ítélkezési illetékességét gazdasági kérdésekben, lefaragta a Költségvetési Tanács juttatásait, az új médiatörvénynek érvényt szerző testületben Fidesz-kinevezettek ülnek, és javaslat született arra is, hogy "a Fidesz által dominált parlament" a jelenleginél több tagot nevezhessen ki az MNB monetáris tanácsába. Mindemellett "tartja magát a szóbeszéd", hogy az új alkotmány választójogot adna a határokon kívül élő, becslések szerint kétmilliós magyarság azon tagjainak, akik állampolgárságért folyamodnak. Elemzők szerint közülük valószínűleg sokan voksolnának a Fideszre, ami tartós előnyt jelentene egy alig tízmilliós országban...”

 

A Fidesz által és Orbán derívációi alapján- értelmezésben annak megismerésével, ezen emberek hajlamaihoz, ösztöneihez, törekvéseihez, érzelmi és akarati elemekhez, jellembeli sajátosságokhoz stb. juthatunk...

Amibe a „nagyságuk” kitűnik, az elemzésből is, hogy az idő előrehaladtával- folyamatában más-más alakot öltenek, találgatásaikkal, ösztönükkel- állandó kombinációk halmaza van jellemzően, idő elött kopottá is válik a köpönyeg. Maguknak kellemes javakat megszerzik a nép nyomora árán is- a hatalmukat meg arra használják, hogy tekintélyt és tiszteletet is nyerjenek- erős állammal – ha kell kikényszerítve azokat (!)

 

"Húsz évet elvesztegettünk, és nem maradt vesztegetnivaló időnk" - idézi a Financial Times Kovács Zoltán államtitkárt. A magyar kormánytisztviselő hozzáteszi: "nem csupán retorika, amikor a miniszterelnök forradalomról beszél". Vezető tisztségviselők szerint az EU-társállamok bírálatai értetlenségből és a Fidesz kétharmados többsége miatti irigységből erednek - áll a cikkben.”

 

Az elmélet a lényeges és a megnyilvánulás- a hatalmaskodás fékeveztett, „forradalommal” kívánja a bizalmat elnyerni, de már látszik a biztonságérzet ingoványos talaja… irigy lenne rájuk mindenki? Hm… beképzeltség netovábbja! Ideológiája birtokolni… hatalmát a degenerált elit-elemek erőivel biztosítja. Erőszakkal távolítják el a múlt embereit, ha kell kitalálva rájuk új-bűnöket. A kétharmad, bár a jogszabályok lehetővé tették- elfogadása a demokráciában nem kötelező, önkényuralmi-diktatórikus jellegét öltötte magára- törvénykezéseivel és önhatalmú visszahatással is bírva (visszatörvénykezésekkel). Ezen mit lehet irigyelni? .

 

"Forradalmi hevülettel" beszélnek a 2002-2010 közötti szocialista kormányok idején lefulladt posztkommunista átmenet befejezéséről. A párt azt mondja: szembeszáll a korrupcióval, javítja a versenyképességet, ösztönözni fogja az innovációt és a társadalombiztosítástól a helyi önkormányzatokig mindent megreformál.

A lapnak Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője kijelentette: "demokráciában élünk, pártunk azért született, hogy biztosítsa a demokráciát az országnak ... nem hiszem, hogy szép dolog mások részéről a demokrácia iránti elkötelezettségünk megkérdőjelezése".

 

A párt és Orbán ideológiája mégis miért kelt félelmet? Hol a bizalom, abba a magasabb hatalomba vetett bizalom, amelytől hitében függőnek érzi a nép magát. Hol van itt a lelki támasz- a biztonságérzet, az eredendőbb félelemtől való szabadulási igyekezet, hol a remény, mit forradalmával Orbán elhitetni akart- a belátás mint kiindulópont? A forradalom csak egyre volt jó- alulról felfelé törő elit-elemek erőszakkal eltávolítják és helyükbe ülnek, lépnek az előző kormány embereinek, hogy birtokolja teljes szélességben és mélységében a hatalmat- amit , mint módszert alkalmaz is  gyakorlata! Szép vagy nem szép, ez nem demokrácia- megkérdőjelezem, merthogy “a rendszerben meglévő ellenőrző eszközöket és ellensúlyokat kikezdik, ha éppen nem távolítják el teljesen.”

 

“A Financial Times szerint a Fidesz és támogatói azzal érvelnek, hogy csupán egy nem működő rendszert próbálnak működésbe hozni...”

 

Egy ideig még talán, a tisztelet és méltóság külső jeleivel, de határozatlanságuk, nem-tudásuk folytán erőszak nélkül meddig tartja magát. E hatalom nem szolgálja az igazságot, e hatalom csak önönmagáért van... Orbán erejével szinte eksztázisban van. Primitívségük folytán valamiféle “mechanikus szolidarítás” tartja össze- minden egyén számára valamiféle azonos nézetet produkál, de a társadalom szerkezetét ugyanakkor felbomlasztja az a munkamegosztás, mit ráerőszakol erővel és így átalakítva hívja megújúlásnak azt a lelkem...

 

“A lap emlékeztet rá, hogy a Fidesz tavalyi hatalomra kerülése óta értelmiségiek, ellenzékiek, újságírók, diplomaták hívják fel a figyelmet olyan lépésekre, amelyek a politikai élet minden területének elfoglalására irányulnak.”

 

Zavaros dolgaival van a hatalom, illúziók sorával az államelméletek fikciója- hogy ezekkel az embereket cselekvésre bírja, sikeres elrugaszkodással, mit a jövő évre tervez, de a megújúlás szlogenjével még idén a teljes realitás reményét adja- (nyújtja inkább) a legközelebbi akciója számára, hol is következnek a valóság minden gátat ledöntő tevékenységéből fakadóan a megszorítások, amibe hét-millióan belefeketedünk... “forradalmával” megtart egy vonalat, hogy egy elgondolt elv szerint lehessen irányítani az országot, így magához ragadott hatalommal erővel “hódítja” meg az országot, minek “valós”- tartalma vizió a jövőre nézve és spontán, mint “forradalma”. Közben “forradalmi”-álmodozásaiban félszemmel figyeli az ellenzéket és Európát! Talajtalan és szétágazó hiábavalóság törekvése a megújúlás irányába (mi csak elnevezés marad), míg hatalmaskodással élezi ki a valóság napjainkban ismert rendkívül aktuális problémáit.

 

“A mostani kormány... "szakított az IMF-fel", és növekedésösztönző célú jövedelemadó-csökkentést léptetett életbe. Ennek ellentételezésére azonban nem a kiadásokat faragta le, hanem "válságadókat" rótt ki olyan szektorokra, amelyekben külföldi tulajdonosok vannak túlsúlyban – “

 

A többé-kevésbé tudatos hazugságait és elleplező törekvéseit álcázza... érdek diktál, így érdeke, hogy a másik felet félrevezesse, amivel paralizálja őket. Az érdek... személyi elfogultság, szimpátia-antipátia stb. befolyásolják a megismerést. Vizióit, ezer-évre vissza- gondolatait (amik mélyebben gyökereznek, mint hinni véljük)- , és ha van számukra talaj (új és új- alakban fel is tünedeznek), alapos bírálat tárgyává kell tennünk...

 

“...ám a Moody's hitelminősítő úgy reagált, hogy a "bóvli" (befektetésre már nem ajánlott) kategória határára süllyesztette a magyar adósbesorolást a hosszú távú költségvetési fenntarthatósággal kapcsolatos aggályai miatt.”

 

...és hozzáteszem az emberekhez való viszonya miatt is a nullához közel álló mértéke - munka, munkahely, munka-világa stb. tekintetében...

“Ahhoz, hogy helyedet a világban megtaláld, tudnod kell, hol van a nulla, és hol a tér/időbeli dimenziók végtelenje.”

 

“...E hónapban ugyanakkor mód nyílik arra, hogy a kormány hozzákezdjen a kétkedők megnyeréséhez, amikor beterjeszti költségvetési reformterveit. Illetékesek szerint e tervek választ adnak a piac aggodalmaira. "Hosszú távon sikeres ország leszünk ... és remélhetőleg a sikeresség és a hitelesség első jelei már az idei év első felében jelentkeznek" - idézte befejezésül Szijjártó Pétert a Financial Times.”

Mondja a hétszínű papagáj... ily’ súlyos a következmény - “van aki megjátsza a hülyét, és van, aki valóban az.”

 

...és ez már igazán illúzió, a legszegényebbeken elvert reform keresztülvitelét célzó munkálkodása a hatalomnak. Ezzel valóban sikeresek leszünk- negatív előjellel! Vajon Orbán meddig vállalja a következetlenségeit?

 

…idő-viszonyain a jelen súlytalanítja létem,

        hogy múltjára lapogat

erővel- erejével,

        hit nélküli félelemmel nézem, hol a vigasz?

Kétségeim szomorkás-komoly játékain szemérmesen fogalmazodott a rég.

A szenvedély múlt-uralma volna csak a morális különbség?

        Aki győz marad…

Százfele még a visszaút,

        hogy kerekén forgat az akarat, hol száz az élet- még e létben

másként ad egy példának- kirittyent áldozatnak, adva lassú hervadásnak

        ázva-fázva irdatlan mélységein terének— (Szőke Emil)

 

Ui. Az emberek elsősorban a kiszámíthatóságot igénylik – “a következetes következetlenséget többre becsülik a következetlen következetességtől.”

 

2011.02.09.

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 28
Tegnapi: 74
Heti: 246
Havi: 2 202
Össz.: 488 103

Látogatottság növelés
Oldal: Orbán közbülső jelenségei…
Új szellem-kezdet - © 2008 - 2019 - pyrrhus.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »