Új szellem-kezdet

A jó, a szép, mint lényeg a társadalom és az egyén kiteljesedéséhez. A valóság mélyebb átélése, a lelki egyensúly kialakítása utáni vágy. Szívedben a kedvetlenség ördöge? Mondd ki, mi fáj, s megkönnyebbülsz. Ezt tettem én is...

Orbán és kül-bel viszonyai...

 

       Mélységbe nyűgözött sorsunkban- gyengeségből lerázhatatlan iga alá vetett a hatalom most- egytőről az erőfölény Fideszi viszonyaiban megállapodottságot, békét nem jelent. Diszkriminál, s mint egyeduralom magába hordozza igazságtalanságát, mert megistenült e hatalom. Üldöz, leigáz, szenvedést okoz.

       Emberibb világról már nem szól a nóta... Orbán vallásossága is csak odáig terjed, hogy meglátogatta a Pápát, de a mennyországot a földrajzi-atlaszban keresi. Nyolc év pokla után vajon rálelt? Ez az emberközeli ember kinek “harcait” vívjuk, ma-létében felfedezte a benne gyökerező teológiát és elvont eszmevilágából adódóan meghúzta valóság-vonalát, hol felfedezte üdvösségünk irányát. Példás, ezért kérte a Pápától az áldást “új-vidékére”!

Miből áll a te titkod kérdi székelyem ott, hogy itt vagy és nem otthon? Orbán azt felelé: “egy követ helyheztettem a város napkeleti szegletein háromől mélységre a források ereire, evel a víz megáll, egy csepp sem foly, s én bátron járhatok akarhol, mett ezt a titkomot senki sem tudja kitalálni, s úgy lesz, ahogy én szándékozom...”

Fogadták is szeretettel: “hójde! – Csá bé! – hője, Viktor! Hájc térj bé! Fordulj meg, no, csak rajta, hadd suvadjon a munka!” Mett máskülönben jaj lesz nékünk...is (!?)

Nem vette észre szegény feje, hogy a lelkesedés rendesen erőltetett és tettetett, a felkérés a látogatásokra is csak puszta udvariasságból történik folytatásra, amit illik megköszönnünk!

Az országgyűlésben Semjén törvényjavaslata volt napirenden... külhon és anyaország kapcsolatára való hivatkozással utalva abbéli felelősségre, hogy a kül-ügyekben források létrehozása szükséges... erdélyi egyetem , egyházi-ingatlanok visszaszerzése, híd építés, politikai szereplések (a teljesség igény nélkül).

Meghatározó érdekkörök az igazság, jog és méltányosság elveit hogyan tudják aprópénzre váltani... nemzetstratégia- vélemények határon kívüli igényeihez igazítani. Átláthatóság beszámoltatás kérdése. Előfinanszírozás úniós támogatás igénylésével. Bethlen Gábor alapból, a határonkívüli magyarok legmagasabb fóruma. Források- átláthatóság, érdek! Jaj!

Indokolatlan a sietség, nincs egyeztetés- előzetes vita sincs csak kapkodás. Centralizáció visszahúzó, háromtagú irányítás- támogatások általános indoklásában ferdítenek... koncentráltak és érdek alapúak a pályázat elbírálások. Konszenzus igényt nem erősíti.

Hab a tortán még az álláshalmozó Semjén magatartás, mivel az országos vadászkamara elnöke is lett. No, ha ez így megy talán a másik miniszterelnökhelyettes Kósa lehetne a MÁVAÚT majdani vezére is, lassan mindent átfognak, gúzsbakötnek...tessék mondani levegőt vehetünk még?

Nos lapozzunk és nézzük, hogy Orbán a tisztalelkű lángeszű forradalmár miért is mindig idegen tollakkal páváskodik. Egy mondattal elintézhetném- pl. nem ért semmihez. Igen ez így van, hiszen kirakatban –persze sajátjaként – az előző kormányok munkája van pl. autógyárak- itt legfeljeb nagyon kis rész, mi Orbán érdemét hozhatná előtérbe... és sorolhatnánk, de minek is.

Eddig még bármibe fogtak csak leépüléssel jártak – nem a hitelek elköltéséről beszélek, mert az nekik is megy... nem sorolom ezt se. De ha valamibe belebuknak azért Gyurcsány a felelős, mert felelősséget nem mernek vállalni semmiért? Igen ezért. Meghurcolni mindenkit meg lehet- majd meglátjuk Orbánnal mi lesz annak idején, mert nem kétséges lesz bukfenc! No, nem biztos, hogy itthon, de külföldön mindenképpen... ha Martonyit tényleg leváltják, még tagadják (!) - akkor már az azt mutatja, a kül- honban a nagy-magyarkodással máris baj van... (ha mégsem váltják le akkor is így van) nehéz Orbán érzelmi hullámzásait simítani és egyre nehezebb lesz! Kérdőre vonni valakit, hogy rosszat tesz másoknak, az szabály... nem mindenhol szerencsés ugyanis villogni – külhonról beszélek – a magyarsággal, esetleg származással... (tudjuk hol)

Engedje már meg Orbánunk, hogy rákérdezzünk, hogy- mit is akar a kárpát-medencével? Mindazon dolgokban, amelyekben külső viszonyainak szerepe van, de jure felelősséggel tartozik az érintett embereknek, adott esetben az egész társadalomnak, mint az érintettek “védelmezőjének”!

Sokszor jóokok szólnak amellett, hogy a felelősség alól felmentsék az egyént (Gyurcsányt is, hiszen az ország érdekében tett beruházások nem számítanak bűnnek, legfeljebb hibás számításokon alapulhattak, de sajátos célszerűségi megfontolásokból származtak), de Orbán bármilyen furcsa is – más országok dolgaiba avatkozik (az itthoni dolgairól nem beszélve)- kérdem milyen eszközöktől kényszerített (?) - (inkább hatalmi belsőkényszerektől vezérelt- súlyos hiba!)... vajon kerüli-e vele a kívántnál nagyobb bajokat? Mégis vegyük le egyikről is, másikról is a felelősség terhét, akkor lelkiismeretüknek kell elfoglalni az üresen maradt bírói széket, s megvédeni érdekeiket... (csak megjegyzem míg Gyurcsány őszinte kirohanásban bevallotta tévedését, lásd “őszödi-beszéd”, addig Orbán jelzőberendezése (a lelkiismeret) gyengén működik vagy megsem szólal. Pedig annál is szigorúbban kellene ítélkeznie önmaga fölött, minthogy az esetek nagy többsége nem engedi embertársai elött való felelősségre vonását!

Lássuk a vallást (Pápa-Orbán politikai közösségét e-világi ügyek irányításában) – ami más kezekbe tette az emberek lelkiismeretének és megint másokba világi ügyeinek irányítását...

Ugyanis az erkölcsi érzék alakításának legfontosabb tényezőjét, a vallást, mindig egy hierarchia becsvágya irányította, mely az emberi viselkedés teljességét szerette volna uralma alá hajtani... talán Orbánunk erre kapott felhatalmazást- vagy zsarnokságára kért feloldozást?

A társadalom jogtalan hatalmának kiterjesztésével tendenciája “erősíteni” a társadalmat, de gyöngíteni az egyént! Túlkapás visszássága... ijesztő is! Vélekedéseiket, elfogultságaikat viselkedési szabályként másokra erőltetni bűn- minthogy hatalma nem csökken, hanem nő (hacsak az erkölcsi meggyőződés gátja nem állja útját ennek az ártalomnak) – a jelen körülmények között arra kell számítanunk, hogy terjeszkedésének leszünk tanúi.

Csalhatatlansága (mit magáról hisz) az országot teszi tönkre, ugyanis bizonyos benne, hogy a vélemények azért vannak elhallgatva, mert nem is igazak (mintahogy már azok sem, amik lábrakaptak). Pedig feltételeznie kellene- legalábbis a részigazságokat. Így az igazság ellentmondásainak feltárása nélkül, az elfogadottá nem válik- nem is válhat, mert részei hiányoznak a teljes egészből. Bár hívei jobbára csak előítélet módjára teszik magukévá (a hatalom véleményét kevéssé értve és érezve “ésszerű” alapját) – ha nem érték és nem érik folytonos heves támadások...

De az ésszerűsége még homályba vész alapjaiban- a korona-tan és egyéb Orbáni-tan is elsikkad elkorcsosul, mert megszűnik hatni a jellemre és majmolt-viselkedésre épül formálisan (béklyozza lelkünket, véle minden cselekedete a hatalom erősítését szolgálja) – szíve nincs az biztos és az is hogy jellembéli sajátossága folytán Orbán, mint ember is elkorcsult... kontroll nincs, kinevez – mert teheti és él vele – köztársasági-elnököt, főügyészt, korlátoz alkotmánybíróságot, hazavágja a költségvetési tanácsot- lenyúl 3 ezer milliárdot és a kép még nem teljes, fitog’ hatalmával a világban... ahogy székelyem mondja: “olyan erős lett, megbízta magát, s este nem bútt az ágy alá!”

 

Mint régen a csillagok,

           szemed úgy csillogott...

Mának a szín is szavakban ragyog,

           ha nekünk szól,

ha nem- épp mellettünk elbeszélve villog.

A tartalom besárgult- velem itt

           mégis a távolok építik

           a nem láthatót-

Hogy ki- kinek válaszol?

Még nem tudom,

       pedig már visszhangjait is fogom.

Magamból magamba időm vagyok,

            hol még vagyok most-- (Szőke Emil)

 

2010. 12. 09.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 113
Tegnapi: 145
Heti: 652
Havi: 2 608
Össz.: 488 509

Látogatottság növelés
Oldal: Orbán és kül-bel viszonyai...
Új szellem-kezdet - © 2008 - 2019 - pyrrhus.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »