Új szellem-kezdet

A jó, a szép, mint lényeg a társadalom és az egyén kiteljesedéséhez. A valóság mélyebb átélése, a lelki egyensúly kialakítása utáni vágy. Szívedben a kedvetlenség ördöge? Mondd ki, mi fáj, s megkönnyebbülsz. Ezt tettem én is...

Erkölcs és gazdaság...

 

Nos, nézzük a köpönyeget. Melynek lészen “tana”, s véle teremteni-hivatottak maroknyi csapata elött, majd lesz ki főt hajt, lesz ki- kétségbeesik, lesz ki- kishitűen fejét veszti, de mindenképpen az emberek közötti társadalmi kapcsolat új formáit építeni hivatott a ‘tan... bár ez- sok-sok évre, évtizedekre terjedő munka, a Fideszt és Orbánt ez nem zavarja- jelszavuk máról holnapra! Amolyan ripsz-ropsz módra változtatják a nemzetet, vele az érzületet- ellenállás nem létezhet. A vélemény is inkább jelképes... az ellenállást letőrni lehetséges egyik formája csak! A Fidesz elhitte, hálás és nemes munka... megteremtette vele az alapot- megpróbáljuk, ha törik, ha szakad, hogy célhoz jussunk...

“ A történelem nem minden esetben ád a tömeg-megmozdulásoknak haladás-garancia-levelet.”

Hogy mi követheti, s követi- lesz hol éhség és nélkülözések, lesznek, hol a csapások árát, s a pusztulás következményeit fizetik- de mindenképp az állami fordulat után, az állam mint gépezet felé végzett szükséges munka lesz mérvadó (erős állam, több elvonás!). A közösség javára, mi- az emberek felé szolgál inkább csak megszokásból végzett, nevetéssel vagy haraggal (fentről az Úr hangjával).

Csak azok teszik túl magukat a változásokon (lehet, hogy azok is élik túl) akik e fogyatékosságokon egyáltalán nem tudnak gondolkodni – ők az Orbáni új-kapitalizmus hírdetői- támogatói... ez a munka valamiféle kötelezettség lesz (s miféle az?) -  amit törvényesített normák szerint teljesítenek, mert szentesítettek?

“A század robbant. Én nem rejtőztem el. Belerohantam.”

Sajátosságaival ki számolt? Ennyire elmaradottak lennénk? Átmenet nincs? A jó-állam már érzelmileg is kizsákmányol bennünket?

Majd babonás tisztelettel hajlongunk és hitelt adunk egy mesének!

 “...igaz – látszik az ég, de csak úgy, mint a – pocsolyában.”

Megpróbáltatás az embereké, áldozatot hozhat- hozhatunk mind, mert a történelem elkerülhetetlen útját visszafelé töri merészen Orbán és ezt hívja a jövő útjának!

A közelmúlt, az előző ciklus felé csak gyűlölet- csak megvetés tölti el, nemcsak személyei felé, hanem a velük kapcsolatos minden iránt... vár rátok a sár szocialisták! Állni fogjátok a sarat? Vajon igy össze tudja szedni erejét, talpra tud-e állni? Vajon ki tudja-e vívni jogát a szabadságra, az önállóságra (mi- most veszni látszik)?

Ezekhez a fordulatokhoz a Fidesznek ki adott felhatalmazást, mert nyertek, már nem számít a becsület? Vagy épp a hittétel új- formájával nyerhetik vissza? Új- erkölcsisége felserkentette őket? Uraim (!) - néhány felkent polgári értelmiségi csinál történelmet, ezzel dicsőséges a menekülés-útja? A történelmi helyzet nem adott más utat, kiutat a fellendülés felé?

Égető kérdése, napjaink fájó kérdései... (lúdbörözök, ha a Horthy időkre gondolok), lemondani éppen most emberi méltóságunkról- nekem valahogy nem kell ez a “rabszolgamorál”! Az Orbáni ideológiájából csak az élet fogalma marad ki... természetellenessége éppen a dualisztikus koncepciójának felel meg, csak egy jó létezik- csak egy rossz létezik. Veszélyes visszaélés- egyfajta betegség!

A tévedés belátható volna... fontos helye van a folyamatban, amennyiben “a tévedés a megismerésnek és a gondolkodásnak az előfeltétele”!

“Konc világban, kóc virágzik.”

 

Adótörvények...Matolcsy előadásából!

Az ország sikerét alapozza meg. Gyógyír a munkahely és gyemek hiánya (1-1 millió)... új világ, hol az állam és a termelés kap egyedüli szerepet... vállalkozások, család, belföldi piac- adóreform kellett ezen új világban. Földrajzi szerkezet lépett fől, most a nagy népesség nyer... okos találékonysággal. Állam alkotás és működtetése... bevétel kell. Ehhez gazdasági siker kell. Az nyer aki az előnyeit kihasználja... a hátrányokból meg előnyt kell kovácsolni.

Bevételek kellenek... foglalkoztatás, új munkahelyek teremtése. Fejlődés ütemét 4-5%-os sávra felhozni!  Fogyasztást terhelő szféra adóját kell növelni, mivel ez mindenkit elér. Túladóztatott volt az eddigi rendszer... adó-eltitkolás volt eddig. Sikeres és kudarcos az adó-bevétel... nyílt, munkát és a családot, gyermeket figyelembe vevő adóztatást kell fejleszteni.

Arányos átlátható adórendszer épűl fől...

Arányos, 16%-os, fizet mindenki- minden jövedelem 16%-os, családbarát és gyermeket figyelembevevő, egyszerű a rendszer, 2 évig benntartott a régi is, ami jó azt megtartjuk, “caffetéria”- lehetősége kétszeres lesz, mindenki jól jár, időben stabil...

Egyensúlyon a lényeg...

Célokat értékekhez kell mérni, segíti-e a gazdasági növekedést, arányos-e, igazságos-e?

Világos a rend, mit megfogalmaz...(?)

 

Fordítva ülnek a lovon és sajnos mindenben igy van... mert elöbb kell a munkahely, utána a családbarát szlogen, a megélhetési oldalról nem arányos- ebből következően igazságtalan is (!)

 

A Fidesznél az igazság és a hazugság egyenértékü, a bizonyítást a gyakorlat adja, nem pedig a hatásos kijelentés.

Értelem (!) - Uraim- nem korrektek, igenis, hogy lesz vesztese a törvénynek, és mindenkor a kisember az... önmagukat tévesztik meg, de hülyére vesznek egy országot...

Bár a látszat is lehet hatékony és eleven, de az igazságot hatása, nem a logikai bizonyitási eljárás verifikálja. Az ember- anyag, szükséglete van... hogy “életértékes” legyen. Tehát biológia jellegű az élet-fogalma... ezért az élet a legfőbb érték... a viszony ehhez mért? Ezen szerep tölti be pozitív vagy negatív voltát. Ez határozza meg az igazság benne rejlő hatását is...

Matolcsy felvázolásával az igazság és arányosság is- vele illúzoniált, a valóságot nem tükrözi vissza, nem adja meg az értékét a megismerésnek, hanem- hogy mennyiben szolgálja, tartja fenn, fejleszti az életet! Nesze semmi fogd meg jól... ha fordítva ül a lovon, akkor merre az előre?

 

Meghamisított az élet! Vele az ítélet, mi- még nem érv ellene- de akár az erkölcsisége a hittétel tekintetében, akár a gazdaság beindítását célzó rendelkezései tekintetében- mennyiben életsegítő, életfenntartó, fajfenntartó, sőt esetleg fajteremtő, mint lényeg- igazsága tekintetében messzemenő következtetéseket levonni nem lehet (bár éppenhogy kellene), arányosságot minden csak önmagából teremthet, gazdasági szempontjaiban illúzionált...fikció. Valahogy nem a tudat, inkább az ösztönösség vezérli elképzeléseiket... nem számolnak a különböző életfeltételek között élő embercsoportok különböző értékítélteivel. Vagy elég egy-egy szó, mint arányosság, igazságosság minek tartalmi mélyét meg nem ismerve kinyilatkoztat?

“Felugrott a Koszról a pattanó bogárka s most azt hiszi a Kozmoszt vette birtokába.” (!)

 

Álmot nem kerget az emlék,

se a most-élvezet,

              kizárt-

többé meg nem találom bugyrait az éjnek

              adott,

adott a kabát, 

ahogy a pillanat is, a fény is rejtély még

              a néma képsorokon, 

hol a csend az uralkodó-lehetséges

              ma fázom, 

holnap már betegen- formáit cserélgetem...

A mának még, hogy a lázálom bizalmát pislogom,

              hullámain ellen-- (Szőke Emil)

 

2010.10.26.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 90
Tegnapi: 74
Heti: 308
Havi: 2 264
Össz.: 488 165

Látogatottság növelés
Oldal: Erkölcs és gazdaság...
Új szellem-kezdet - © 2008 - 2019 - pyrrhus.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »