Új szellem-kezdet

A jó, a szép, mint lényeg a társadalom és az egyén kiteljesedéséhez. A valóság mélyebb átélése, a lelki egyensúly kialakítása utáni vágy. Szívedben a kedvetlenség ördöge? Mondd ki, mi fáj, s megkönnyebbülsz. Ezt tettem én is...

Esetlenség látszata? 

...táncoló jóbohócként a lét kötelén

páváskodom még, a sorsnak hódolatán

                                           épp elmével-

halálfélelemben,

        de nem mutatom...

ott vigasz-erejével párosodom, ám

elesettségem mély- magányán

         egyneművé-tettem

könnyelműsége nyújthat csak varázst

                                         közönségének— (Szőke Emil)

 

       A múltunk nem lehet béklyó, a közel-múlt pláne nem az, hisz’ annak tartalékaiból élünk ma is, ki gondolatilag- hol volt jobb? – mérlegel a napokban, ki vagyonát gyarapítja tovább, mit szerzett akkor, ki meg épp feléli mindenét már, mit hozott a múltból!

Feléli nyaralóját, mit épített az “átkosban”, mi tőke volt, ahol kipihenhette magát- a munka fáradalmait, újratermelhette szellemi és fizikai képességeit.

       Ma már ez nincs, az ország kétharmadának biztosan álom is marad... ebben a gondoskodó- jóléti államban kiszipolyozva az ember fizikailag is és idegileg is. Eszmei tőke is csökken, hiszen egyre kevesebben végzik el az egyetemeket... gyorstalpalókat szerveznek- az is piaci, mert mire elvégzik javarészt már nincs rá kereslet. Ostoba, bugyuta elképzelések, vele kapkodások vannak... boldogulás nem egy életre szól, legfeljebb kitart egy másik évre. Értékük az idő múlásával egyre csak csökken.

Viszont a múlt gátja nem lehet a jövőnek... lépni kell előre- nem a régmúltra vissza! A teljes történelmi tanulságokat levonva nem embertelenségre, tarthatatlanságra építeni, hanem a múlt és jelen biológiai összefüggései mellett (élet- halál) – elmúlás, szaporodás rendjéből- a továbbélés rendjét, törvényeit kell betartani! Idehoznám József Attila örökérvényű szép sorait- mivel az emberi múlt szemléletéből csak egy következtetésre juthatunk...

“...rendezni végre közös dolgainkat,

Ez a mi munkánk: és nem is kevés:”

Bár nagyon nem bízom már a törvényhozókban, akik kocsma-gőzétől hevűlve és kedvezőtlen szelébe fogva hangulat-vitorláit, éppen abba- hol kellemetlenkedhetik, ahonnan az elhidegülés szelét érzik épp...

Ahol az udvariasság is “ál”, nem szívből, mégannyira sem szeretetből- hanem érdekből, számításból vagy kényszerűségből létezik, ha van egyáltalán. “Szarháziak” jelző, mivel nyugtatják lelkiismeretüket- előítélet, szenvedély csupán?

Így van ez, mint lélektani tény és régi tapasztalat, hogy éppen a legokosabb, legtanultabb, legtudósabb és legbőlcsebb emberek néha szinte a butaságnak, hallgatagságnak, épp a szájalás rosszízű megjegyzését ügyetlenül használva az esetlenség látszatába esnek, ha félművelt, álművelt emberek – tudatlan kontárok vagy nagyszájú széltolók társaságába jutnak!

Sokakat visszahökkentettek valamiféle lámpalázszerű félelembe, mível alig bírják legyűrkőzni a szégyenkezést, hogy ilyen megtörténhet az országgyűlésben...

A rosszíz még sokáig megmarad... ez volna a jobbik-lelkiismerete vagy hivatástudatból adódó hősies kiállás?

Ez volna a kül- magyarság számára az üzenet talán, hogy lám- kimondhatod, mit épp a pillanat sugall, nyugodtan, biztonságosan, bátran? És álnokul tekingethetünk ide-oda mutatva, mily furfangos és ravasz a megnyílatkozás?

Jobbhelyeken inkább szemlesűtve járnak, mert ezekután ilyen emberekre már nem bíznám titkaimat, sorsomat... ilyen ez, ha “beteges- sötétlelkek” fertőznek, s a légkört is sötétté, kedvetlenné, hideggé, rideggé, bússá változtatják! Orbán szimbólumait tisztelni ilyen érzülettel, hogy tudják majd? Keresztényi értékrendet vallani, vele a hitet kimutatni- vagy a díszmagyar ehhez is elég? Leragadtak az Urak... a “ruha teszi az embert” kifejezésnél! Bizony mondom, így hetvenhez közeli éveimig még nem találkoztam ilyen száraz, kietlen, érzéketlen, megkövesűlt lelkekkel e padsorokban!

Mennyi munka volna mivel nemesedhetnének, hiszen a nép- rétegeik, kisebbségek hordozzák kilátástalanul és esélytelenül a szociális igazságtalanságok súlyát... szenvedik meg kénytelenül az öntörvényű vagy diktatórikusan kiépített erőviszonyok szorítását. Figyelembe sem veszik, hogy az elesett-kisebbségek akár számszerű többségben is lehetnek a hatalmi centrummal szemben – mégis ők a gyengék és erőtlenek!

Miért nem segítenek összefogva ott- amire megválasztotta a nép őket... amivel megbízták őket (itt nem a fideszi-kitalációkra gondolok)?

Nem kommandóval, hatalommal, erővel- szemet-szemért politikával... mivel már sajnos rátévedtek az “erőharc kényszerpályáira”!

Az országháza nem laboratórium, hol kisérleteznek a néppel... ott nem létezhet valóságot megszépítő mellébeszélés, megalkuvás, kibúvót kereső mentségek, főleg nem jóhiszemű tudatlanság... mert felmerül az alkalmasság kérdése és búcsú ott...

Nem utólagos magyarázkodásra van szükség és az is átlátszón, sután és bután (Lázár) – mert a törvények nem tudása senkit nem mentesít!

      A megújúlási akarat megtorpant, tanácstalanságukat leplezi a hatalom a helyenként valós, helyenként látszat-üldözéseivel... növekszik a közöny? Intézkedéseikkel eddig csak a nép terhei nőttek, de a hatalom stabil, bebetonozott... itt érdemessé vált az érdemtelen? Akciózásaikkal, erőpolitizálással, hazugsággal csak válsághelyzeteket okoztak (pl. BKV) a Máv, mint fő pénzmosó belép a bűvös körbe, így lesznek eggyé a múlt és jelen terhe és bűne? Uraim! Tart még a romépítés?

 

…félek kimondani- itt vég-

köd van,

       s tetszhalálban a hit.

Önként rab a megnyert élet-

színekkel sápadott létével éledt

       széthúzó százfelé az ihletés…

s szívbéli-esküjén új utat keres

ki- még víg

a valótlan-valót-

vigyorukkal bukott terem— (Szőke E.)

 

2010. 11. 11.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 108
Tegnapi: 145
Heti: 647
Havi: 2 603
Össz.: 488 504

Látogatottság növelés
Oldal: Esetlenség látszata?
Új szellem-kezdet - © 2008 - 2019 - pyrrhus.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »