Új szellem-kezdet

A jó, a szép, mint lényeg a társadalom és az egyén kiteljesedéséhez. A valóság mélyebb átélése, a lelki egyensúly kialakítása utáni vágy. Szívedben a kedvetlenség ördöge? Mondd ki, mi fáj, s megkönnyebbülsz. Ezt tettem én is...

Gyurcsány: Orbán- tovább a lenini úton...

Avagy, egy képzeletbeli válasz Gyurcsánynak- a lenini útról.           

 

Teszem, ezt úgy, hogy tudom, mindezt Ő jobban tudja, mint én…

 

       Ejnye, Feri mi mondatta ezt veled- Orbán nem megy a lenini úton, inkább a „forró”-feje után, mert elvakult és konok- élesebb és fenyegetőbb formát öltött. Ennyi! Persze pejoratív jelleget tulajdoníthatunk politikájának, látjuk is a valóság eltorzolásait, hamisságát, de hogy lenini lenne az út? Feri, Feri… egyénileg vagy elfogult, úgy magaddal a jól rosszul felfogott érdekszolgálatban- vagy kicsit az ördöggel cimborálsz, hogy gonoszkodsz…(?)

       Orbán egy parancsoló hatalmasság lett (!) Míg Lenin mindent megmagyarázott, minden keretek között pontos felvilágosítást adott, addig Orbán ezidáig semmit, azt sem tudjuk, mivel- mi a célja, hogy ő maga mit is akar, jól titkol mindent.

Csak viselkedéseiből, megnyílvánulásaiból és tanácsadói megszólalásokból vonhatunk le némi, munkájára utaló következtetést.

Hacsak arra nem gondolsz, amit Lenin mondott, hogy a következőnek (már - mint társadalmi formációra gondolok) úgy kell átadni a helyet, hogy egy mínőségi ugrás útján létrejövő társadalmi formát feltételez az, de nem visszafelé gondolkodott, mint Orbán és tanácsadója!

Mindig a fejlettségre utalt Lenin, mikor mínőséget említett, nem úgy- mint Orbán, ki- az időben száz éveket is képes visszamenni (persze ez is mínőség, csak másmilyen)… és inkább Horthyra vagy Adenauerre hajaz viselkedésben. Kettős keverék talán?

Orbán inkább valami párhuzamot talált az eleven-tévedés és a halott-igazság között! Egyfajta öngyilkos harcot folytat- lelke rajta… Lenin ezt nem tette. „Szent”-Orbán vulgáris politikájával és híveivel a régmúlt „haszonélvezői”- melyben egyszerre „tömegmozgalom” és a politikájába vetett hite él tovább (vissza) a helyzettel – időugróként! A régi „iskola” a hatalomnak szükséges lakájokat nevel, a tudomány embereit olyan emberekké neveli, akiknek azt kell írniuk és mondaniuk, ami a hatalom kedvére van. Orbán a gyűlöletet összekapcsolja az elszántsággal, képességgel és készséggel, hogy az erőket egyesítse, s egyre jobban jobbra tolódik. És természete szerint, most a bal a szélsőség, mit el kell tiporniuk! Erővel!

Ugyan Feri, Orbán és a lenini út, hm… keresztényi-értékrenddel, vitézségi-érmekkel, korona-tannal, hol misztikus mezbe öltöztetett a kétkezi munka fogalma (?) – hol munkanélkül az már „spirituális érték” megtestesítőjévé vált? Ajaj!

Egy biztos Orbánéknál ég a világ (!) – sütögetik pecsenyéjüket, sem egyenlőség nincs, sem egyensúly nincs. Célját elérő reményünk sincs, hiszen nem ismerjük… Orbánnak ugyanis az a természete, bármennyire elismeri is másokról, hogy szellemesek, ékesszólók és tanultak, azt mégsem hiszi, hogy akadhassanak olyanok, akik bőlcsebbek nála, sem idehaza, sem Európában!

Ezért is hamis a lenini út felvetése, max. fodítottja lehetett volna, hogy Lenin találja meg az orbáni utat.

Azután ott vannak a szakszervezetek, hej, az a lenini út (!) – és Orbán hozzáállása mégcsak köszönőviszonyban sincs… vagy- Lenin, témáiban mindent körbejárt, miért is (?) – hogy a dolgok minden oldalról megismeréshez vezessenek, feltárta kapcsolatát, mert e sokoldalúság megóv a hibáktól és a megmerevedéstől (itt nem impotenciára gondolt ugyebár?) Ezzel szemben Orbán- neki Európa kapujának, nosza, döngessük meg, majd jól megijednek és én leszek a király (ott is).

Lehet, hogy Feri arra gondoltál, hogy volt Leninnek egy híres mondása, hogy többet ér egy jó idealizmus, mint egy rossz kapitalizmus… (?) – itt talán fellelhetünk valamiféle egyezőséget. De félő, ezt is csak belemagyaráznánk!

Így első pillanatban károsnak, ártalmasnak lehetne mínősíteni a fantazmagóriát, a valóságtól való elszakadást- rá kell jönnünk, hogy számtalan felismerés közül egy biztosan megfogalmazódott kérdésként, nevezetesen: kell nekünk ez a hatalom? Kitűnik ugyanis, hogy a racionális útról való letérés, mi- részben a megismerőképesség gyengesége, tehetetlenség következménye és a képzelgés visszahatása adta lehetőség, a kétarcúsága elött…

Azután sorolhatnám az összevetéseket a két út különbségeit vizsgálandó, akár gazdaságpolitikáját tekinve, akár téziseit elemezve, kaphatunk is nem túl világos fogalmakat, és ezzel csak nő a fogalmi káosz… de vagy bár- kápráztatóbb a csillogás most (ily’ Európai-hatalomként), és a tömeg, mint kritikátlan gyermek tapsol és ujjong annak, amit értelme fel nem fog. Ámde, mit várhatunk attól a jövőtől, amit ilyen zavaros, homályos, kritikátlan valóra építünk? (…mert lássuk be, a most-kritikái- csak színház, a függönyök mögött már kieggyező a viszony!)

       Csütörtök óta új bálványa van a népnek, a nemzetnek és Európának, mert tegnap óta létezik egy sajátos lét (melyből, mint kívülállók a tragédiában, már az álomban is álmodunk)- így a létezéssel szemben ezek az álmok, mégiscsak fennállással, érvényességgel és értékkel bírnak… Bírnak?

 

Didergem, mert félünk- féltjük a jövőt,

hol lázadón a kéj is,

                       hol rajtunk bomló-verítéke

emberileg csak szolgamód szegődött...

Kárvallottunk és szenvedünk, hogy szálljunk szerte,

 e világ közepébe,

ha lázadón és szőrnyűn,

nyers-szenvedések bűze telíti körülük a levegőt?— (szőke)

 

UI.”...pénteken pedig kezdődik a farsang. "Mi is így fogjuk fel az elnökségünket: kezdődik a mulatság" - mondta Orbán Viktor péntek délután...” ajaj, hol hajaz a lenini út? Az eltünt időt szeretné megragadni a király- a visszahozhatatlan után nyúl, amely elfoszlik a múlt ködében. Intellektuális életének magas igényű fényűzései már kívánalmak... teszi ezt akkor, amikor az ország legértelmesebb elemei kiszorúltak, vagy önként visszahuzódtak a közéletből, amelyet inkább eláraszt az értelmetlenség... amelyet- Radnótisan mondva, befontak a balhitek és a kényszerképzetek!

Majd előadják a magyar-csárdás forradalmi változatát! Lenyeleti Európával is Orbán- az erős ember, a félév élményeit, riasztó látványait és velünk- az itthon átélt szenvedéseket és megalázó helyzeteket is!

... és még valami ide-kívánkozik, nevezetesen egy azonosság mégis van- a többség a parlamentben és a kormányban. De Lenin a fürdővizzel nem öntötte ki a gyereket is, hanem levonta a tanulságokat és belölük tanult, míg Orbánunk ezt nem tette, nem is teszi (!) – bár a forradalmi elméletet kikínlódta magának!

 

2011.01.09.

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 93
Tegnapi: 74
Heti: 311
Havi: 2 267
Össz.: 488 168

Látogatottság növelés
Oldal: Gyurcsány: Orbán- tovább a lenini úton...
Új szellem-kezdet - © 2008 - 2019 - pyrrhus.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »